Ž. OBAVIJESTI – 22. 05. 2016.

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 276 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL276pdf – 883kb)

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA

 

SicutPaterKršćanska vjera ispovijeda da je Bog zajednica ljubavi Presvetog Trojstva – Oca, Sina i Duha Svetoga. Tako je slika Oca putokaz do Boga koji je naš stvoritelj, kojem zahvaljujemo za dar život; Otac kojem se obraćamo s pouzdanjem i na koga se u vjeri  oslanjamo. Slika Sina putokaz je do Boga koji nas susreće u Isusu , kao brata i prijatelja, kao  učitelja koji poziva na nasljedovanje. Slika Duha Svetoga putokaz je do Boga kojeg možemo doživjeti kao nutarnju snagu i onoga koji nas oslobađa i uspravlja; koji nam “doziva u pamet sve što je Isus rekao”. Vjera u Presveto Trojstvo poziva na život u međusobnom poštovanju i prihvaćanju. Ako je Bog u sebi jedinstvo u različitosti, tada smo i mi pozvani na prihvaćanje i poštovanje različitosti, po raznim osnovama: naciji, boji kože, vjerovanju, naravi, svjetonazoru i slično. Jedan od najvećih darova koji je Bog darovao čovjeku jest ljudska sloboda. No sloboda je, između ostalog, i naše pravo na različitost, pravo da budemo drukčiji, jedinstveni, neponovljivi. Sloboda je također pravo da zbog toga ne budemo odbačeni, obilježeni, ni prezreni. Na različitosti se učimo strpljivosti, poštovanju, toleranciji, i na taj način izgrađujemo svijet novih odnosa utemeljen na ljubavi. Odatle proizlazi zadaća Crkve i kršćana da budu u današnjem svijetu znak i oruđe, sakrament jedinstva cijeloga ljudskoga roda. Znak križa podsjeća na prisutnost Presvetoga Trojstva. I dok se križamo, zahvalimo Bogu što nam je po Isusu otkrio tajnu svoga života i dubinu Božje ljubavi. Vjera u Presveto Trojstvo najveći je misterij naše vjere. Misterij u kojemu se rađamo i u kojemu umiremo.

DUHOVNA MISAO

Molimo se Presvetom Trojstvu: Tko se često i rado moli nebeskom Ocu lako u  drugim ljudima prepoznaje braću i sestre.
– Tko se redovito i često moli Isusu Kristu lako shvati Njegovu  riječ kako se On sam krije u potrebitima i malenima.
– Tko se često i rado moli Duhu Svetome brzo dođe do spoznaje kako je ljubav najveće i jedino istinsko blago ljudskog srca.

 

VRPOLJE raspored  Sv. Misa i nakane

tijelovo2Ponedjeljak, 23. 5.  – – – – – -(nema sv. Mise s narodom) Sv. Deziderije, Željko, Željka, Nadan, Pelegrin   
Utorak, 24. 5.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Sv. Ivana, sv. Suzana, sv. Šimun St., Ljiljana, Stela † Marko Brevulj, god. i pok. iz obitelji
Srijeda, 25. 5.  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Sv. Urban I., p., sv. Grgur VII. , sv.Magdalena

† Anđa i Miško Kozina; na zahvalu
Četvrtak, 26. 5.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – –10:30 h TIJELOVO, Sv. Filip Neri, Zdenka, Zdenko

– † Anamarija Jurić i pok. iz obitelji
  P r o c e s i j a  –  poslije sv. Mise – (4 sjenice)

Petak, 27. 5. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –19:00 h Sv. Augustin Kentski, sv. Julije, Bernard
† Anka i Ivo Špijonjak
Subota, 28. 5. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 8:00 h  Sv. Vilim Akv., sv. German, Velimir, Teodul

– † Katica i Ilija Knežević
Nedjelja kroz godinu , 29. 5.– – – – 8:00 i 11:00 h Sv. Euzebij i Polion, Većeslav, Maksim                  –  8:00 h – † Janko Vlašić, god.
-11:00 h –pro populo;

 

ČAJKOVCI raspored  Sv. Misa i nakane

Četvrtak, 26. 5. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –9:00 h TIJELOVO, Sv. Filip Neri, Zdenka, Zdenko           – Procesija – poslije sv. Mise (oko crkve, 2 sjenice)

Nedjelja kroz godinu, 29. 5. – – – – – – – – – –9:30 h

 

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – TIJELOVO

tijelovo1Naša vjera se temelji na Isusovim riječima koje je govorio dok je bio među svojim učenicima.: „ Zaista, zaista, kažem vam, ako ne  jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi Njegove, nemate života  u  sebi!  Tko blaguje  tijelo moje i pije krv  moju, ima život  vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac  i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni  Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji su jeli očevi vaši i pomriješe. Tko jede ovaj kruh  živjet će uvijeke.“ (Iv 6, 53-58)

Euharistijska procesija – ophod s Presvetim na svetkovinu Tijelova

Čajkovci:
Sv. Misa u 9 sati – poslije sv. Mise procesija oko crkve. Uz  pjesmu, molitvu i klanjanje PresvetomTijelovo3 vjernici će kod dvije sjenice častiti i slaviti Presveto Tijelo i Krv Kristovu.      
Vrpolje:
-Sv. Misa u 10:30 sati – poslije sv. Mise procesija. Kao i do sada u procesiji će sudjelovati vatrogasci, lovci, KUD Ivan Meštrović, prvopričesnici, Pjevački zbor, te svekoliki vjernički puk. Procesija je veoma važna sastavnica Svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, jer se na taj način javno časti i prikazuje Tijelo Kristovo. Predviđeno je 4 Sjenice; dvije na početku ul. J.B. Jelačića, jedna na početku ul. S. Radića i jedna u dvorištu Župnog dvora.

 

Župni listić br. 276 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL276pdf – 883kb)

 

Dva brata

Živjela dva brata u ljubavi i slozi. Međutim nakon očeve smrti kod podjele imanja dođe do velike svađe i grubih riječi poslije čega su prolazile godine a njih  dvojica nisu bili dobri, čak su jedan drugom prkosili i tjerali inat. Mlađi brat je išao toliko daleko da je iskopao potok između njih samo da se odvoji od brata. Na tu provokaciju stariji brat je smišljao kako da mu odgovori ali na još gori način. Bilo je vrijeme godišnjih odmora i brača su se spremala otputovati par dana. Prije negoli li je stariji brat krenuo na put dođe do njega čovjek sa stolarskim alatom i zatraži posla. Starijem bratu odmah sine ideja i pokaže majstoru dasku i nešto građe i reče mu: Znam što bi mi mogao napraviti od ovoga materijala. Vidiš     onu kuću s druge strane potoka? Tamo živi moj susjed, zapravo, mlađi brat. Između nas bila je livada a vidi što je on uradio, iskopao je kanal, iz rijeke pustio vodu, sada je između nas potok. To je napravio samo kako bi mi napakostio, ali vratiću ću mu…. Hoću da mi od onih dasaka napraviš ogradu veću od dva metra, jer neću više da vidim ni njega ni njegovu kuću. Stolar reče: Sve mi je jasno, budite bez brige, vidjet će te kad se vratite  kako ću ja to sjajno napraviti. Kako je mlađi brat već otputovao i stariji brat krene na put. Nije njemu bilo do putovanja, ali ako može mlađi brat ići na godišnji mora i stariji brat je na godišnjem svaki dan mislio na ogradu i kako će se njegov brat iznenaditi kad vidi što mu je napravio. Nakon par dana vratiše se kući, ali se stariji brat veoma iznenadi kad vidje da nema nikakve ograde. Stolar je izradio preko potoka most. Bio je to prelijepi most, pravo remek djelo. S druge strane mostu se približavao mlađi brat širom raširenih ruku, i dovikne bratu: Stvarno si ti  brate dobar čovjek kada si dao napraviti ovaj most, i to poslije svega što sam ti  zla učinio. Braća su stajala svako na svojoj strani mosta i zbunjeni polako prilazili jedan drugom. Susreli su se na sredini mosta i čvrsto se zagrlili. Stolar je,      vidjevši to, spakovao svoj alat i krenuo dalje. Brača su ga htjeli vratiti jer su imali još puno posla za tako dobro stolara, ali on im odgovori: Hvala, vrlo rado, ali moram napraviti još puno mostova.   

 

OBAVIJESTI

 

Probe pjevača
– Mješoviti pjevački zbor – proba u petak, 27. svibnja u 19 sati
– Mali pjevački zbor – proba u subotu, 28. svibnja u 17 sati.
– Muška pjevačka grupa – proba u nedjelju, 29. svibnja u 19 sati.   

 

Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA

Vrpolje subota, 28. svibnja,  po ustaljenom  redu  crkvu čiste i uređuju: 
                      Marica Perić, Marica Brlošić, Ružica Kvesić,  Ankica Cindrić i Snježana Atlašević            
 Čajkovci subota, 21. svibnja,  po ustaljenom  redu crkvu čiste i uređuju:
      Anđa Gagulić, Marija Stojanović, Janja Sedlar i Kata Havrlišan  
Poziv vjernicima da se uključe kod podizanja i uređenja Sjenica i okoliša, kao  i kod uređenja puta kojim će prolaziti procesija.

 

KatedralaVeliko Jubilejsko hodočašće u Đakovačku katedralu

U nedjelju, 12. lipnja 2016.  Velikokopanički dekanat  hodočasti u Đakovo povodom Jubileja milosrđa  i spomena 150. Obljetnice početka gradnje naše katedrale.
15:15 h – ulazak hodočasnika u katedralu kroz “vrata milosrđa“ i zajednička pobožnost.  
16:00 h – Svečano  misno slavlje  predvodi nadbiskup mons. Đuro Hranić u zajedništvu svećenika i vjernika – hodočasnika, uz pjevanje svih pjevačkih zborova dekanata, a naš Pjevački zbor predvodi pjevanje. Odlazak je organiziran autobusima. Polazak u 14:30 h. Cijena 20 kn (za djecu i mladež besplatno). Informacije i prijave kod župnika.

 

KONCERT DUHOVNE GLAZBE

kalicDANAS !u nedjelju, 22. svibnja 2016. naš Zvonimir Kalić održati će Koncert  duhovne glazbe. Na koncertu će ujedno biti predstavljen album „Bog je velik u životu mom“ koji sadrži 10 studijskih pjesama i 2 live izvedbi. Koncert će uveličati Zvonimirov prateći Band. Nastupiti će i naš Mješoviti pjevački zbor „Josip Wallinger“. Koncert se održava u našoj crkvi s početkom u 19 sati. Zvonimir poziva sve župljane i raduje se vašem dolasku!  
                 
Župni listić br. 276 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL276pdf – 883kb)