Ž. OBAVIJESTI – 20. 03. 2016.

crkvaVrpoljecrkvaCajkovcikipsvIvanaKrstitelja

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 267 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL267.pdf – 828kb)

20. OŽUJAK, C V J E T N I C A
Sv. Ivan Nepomuk, Vlado, Vlatko

 

Puče moj, što učinih tebi….?
Puče moj, što učinih tebi? Tebi kojeg sam liječio, podizao od mrtvih, hranio kruhom u pustinji? Zašto ti puče moj? Nije čudo što su me osudli ,ponizili, bičevali, raspeli i ubili oni kojima sam smetao, oni koji su se bojali za svoje kraljevstvo, za svoje položaje, ali ti puče moj; u čemu ja ražalostih tebe ?. Nažalost, to smo mi ljudi; čak su ga prijatelji i učenici izdali i zatajili. A Isusu je upravo došao da bi svom puku, čovjeku, svojom smrću darivao život, život vječni. Prvo što Isus čovjeku pruža svojom mukom i smrću jest slika o njemu samome: tko je čovjek, tko su ljudi ako on mora među nama, za nas i od nas trpjeti. Tko se dobro zagleda u sliku onoga što se događalo s Isusom, prepoznat će u toj slici i sebe. Učenici su najprije nezainteresirani, spavaju, potom su iznenađeni i uplašeni. Juda ide za svojim računom i za svoju korist ( barem mu se tako isprva činilo). Petar nije izdajnik i nije zao, ali u strahu prvo čuva svoju sigurnost. Pilat prvo ne nalazi krivice kod Isusa a poslije Pravednika predaje u smrt. Zločinac Baraba bez imalo grižnje savjesti,ili barem riječi zahvalnosti, dozvoljava da za njega umre netko drugi. Podsjeća li nas to na nekoga? Međutim kad nas pritisnu nevolje, e tada tražimo Boga. Ali Isus nije zlopamtilo, on je kao Njegov i naš Otac ljubav. Sjeti me se Isuse…! Bit ćeš sa mnom, odgovara ljubav. Čovjek zločinac brine za sebe. Neokaljani Jaganjac i u posljednjim trenucima agonije ne misli na sebe, On misli na čovjeka na križu i daje mu nadu. Zato nitko nije izgubljen zauvijek, nitko nije toliki grješnik da ga ne bi mogla dostići Božja ljubav….ako je pozove. Uvijek će biti odgovor: Bit češ sa mnom. Isusove su ruke i prikovane za križ raširene u zagrljaj koji se ne može skučiti ni ograničiti. Koliko su stvarni udarci biča, ubod koplja i tamna smrt, još je stvarnija Božja ljubav i Njegov život u nama!

 

DUHOVNA MISAO

Kakvi smo mi to ljudi, kakav je čovjek…!?!?
Na početku kličemo: „Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Kralj Izraelov.“ A na kraju:“ Raspni ga, raspni!“ Evo što dobiva Bog od čovjeka!.

 

VRPOLJE – raspored Sv. Misa i nakane

GOLGOTAPonedjeljak, 21. 3. – – – – – (nema sv. Mise s narodom) Sv. Benedikta, sv. Nikola O., sv. Serapion, Kristijan
Utorak, 22. 3.- – – (Križni put) – – – –  – – – – – – 18:00 h Oktavijan, Lea Rimska, Leonarda, Jaroslav, Rita
-† Željko Cindrić, god.; † Tado Dujak i pok. iz obit.; na nakanu
Srijeda, 23. 3. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -18:00 h Sv. Rebeka, sv. Turibije, Iton, Edmund, Jasna
-† Terezija Bogdanović, god.;† Blagica i Ante Marić; † Branka Brčić
SVETO VAZMENO TRODNEVLJE
VELIKI ČETVRTAK, 24. 3.- – – – – – – 9:00 i 18:00 h Sv. Katarina Švedska, Didak, Latin, Javorka
– 9:00 h – blagoslov ulja u Đakovačkoj katedrali
-18:00 h – sv. Misa večere Gospodnje
VELIKI PETAK, 25. 3. – – – – – – — – – – 9:00 i 17:00 h
– 9:00 h – Križni put (post i nemrs)
– 17:00 h – Služba muke Gospodnje
VELIKA SUBOTA, 26. 3. – – – – – – – – 16:30 i 19:00 h
– 16:30 h – Blagoslov jela
– 19:00 h – Vazmeno bdijenje (Ponijeti svijeće !!!!)

U S K R S – VAZAM, 27. 3.- – – – – – – 8:00 i 11:00 h

– 8:00 h – † Danica, Marko i Mirko Knežević
-11:00 h – pro populo poslije sv. Mise Turnir u razbijanju jaja-„KVRCANJE“
VAZMENI PONEDJELJAK , 28. 3. – – 8:00 i 11:00 h Sv. Polion, Priska, Sonja, Nada, Doroteja
– 8:00 h – † Mato Brandić i pok. iz obitelji
-11:00 h – sv. Misa

ČAJKOVCI – raspored Sv. Misa i nakane

VELIKI PETAK, 25. 3.- – – – – — – – – – – – – – – – -10:30 h
– 10:30 h – Križni put (post i nemrs)
– Služba muke Gospodnje
– Klanjanje Križu, Sveta Pričest
VELIKA SUBOTA, 26. 3. – – – – – – – – – – – – – – – 16:00h
– Blagoslov jela –
U S K R S – VAZAM, 27. 3. – – – – – – – – – – – – – -9:30 h
VAZMENI PONEDJELJAK, 28. 3. – – – – – – – – -9:30 h

 

Župni listić br. 267 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL267.pdf – 828kb)

 

S V E T O   V A Z M E N O   T R O D N E V L J E (detaljan prikaz)

VELIKI ČETVRTAK
9:00 h – Sv. Misa posvete ulja, u đakovačkoj katedrali
18:00 h – SV. MISA VEČERE GOSPODNJE: župnik ulazi na velika crkvena vrata i donosi posvećeno ulje, potom slijedi Euharistijsko slavlje: nakon što svećenik zapjeva Slavu Pjevački zbor uz orgulje zapjeva prvi dio Slave, zazvone sva zvona ( cca. 1 min) te „ušute“, kao i orgulje, do Vazmeog bdijenja u sv. Noći, na Veliku subotu.
– nastavlja se sv. Misa pjevanjem preostalog dijela Slave bez sviranja orgulja; poslije homilije slijedi Obred pranja nogu, a potom se moli sveopća molitva (ne moli se vjerovanje). Za vrijeme svetog čina Pretvorbe umjesto zvona oglasiti će se „čegrtaljka“ (nalazi se na „kori“) Vjernici se Pričešćuju pod obje prilike kruha i vina.

– nakon popričesne molitve svećenik prenosi sv. Otajstvo u Svetohranište na oltaru sv. Valentina, moli se u tišini, zatim se nakloni i poklekne te odlazi u sakrstiju. Potom se ogoli glavni oltar, a na oltaru Majke Božje zagrne se oltarnik i polegnu svijeće – ( ovaj čin je poznat u narodu kao „rušenje“ oltara) . Svečanosti Velikog četvrtka završavaju euharistijskim klanjanjem. Crkva ostaje otvorena do 21 sat za osobne pobožnosti vjernika.

VELIKI PETAK
9:00 h – Križni put
17:00 h –SLUŽBA MUKE GOSPODNJE: svećenik u tišini pristupa k oltaru, prostire se ničice i moli. Potom slijedi služba riječi: čitanje iz Knjige Izaije proroka, čitanje iz Poslanice Hebrejima i čitanje Muke Gospodinove po Ivanu ( čitaju krizmanici).
– nakon kratke homilije svećenik poziva vjernike da kleknu i da u tišini neko vrijeme mole. Službu riječi svećenik zaključuje sveopćom molitvom.
– Klanjanje i ljubljenje svetog Križa: Svećenik uzima Križ te uz zapaljene dvije svijeće, koje drže poslužitelji, zapjeva tri puta „Evo drvo Križa“. Poslije svećenika vjernici pjesmom odgovaraju „Dođite, poklonimo se!“. Za to vrijeme vjernici kleče i poslije svakog napjeva kratko mole u tišini. Potom svećenik i vjernici pristupaju klanjanju Križu pri čemu kleknu pred Križom i poljube raspetog Isusa.
– Sveta Pričest : na ogoljeni oltar prostre se oltranik i postavi tjelesnik, zatim svećenik donese Svetotajstvo iz Svetohraništa. Svi stoje u tišini. Nakon molitve i zahvale svećenik dijeli svetu Pričest. Poslije pričesti svećenik vraća Svetotajstvo u Svetohranište. Nakon popričesne molitve svećenik moli odpustnu molitvu i svi se razilaze u tišini.

VELIKA SUBOTA
16:30 h – blagoslov jela
19:00 h – VAZMENO BDIJENJE U SVETOJ NOĆI: Blagoslov ognja i Uskrsne svijeće ;
Vjernici se okupe oko ognja. Svećenik prilazi ognju, govori prikladnu molitvu, zatim blagoslivlje oganj te na njemu zapali Uskrsnu svijeću. Svećenik i vjernici kreću u procesiji u crkvu u kojoj je ugašeno svjetlo. Prije ulaska u crkvu, nakon ulaska u crkvu i kod dolaska pred oltar svećenik podiže svijeću i zapjeva „Svjetlo Kristovo“, puk pri tome odgovara pjesmom „Bogu hvala“. Na ulasku u crkvu vjernici pale svoje svijeće na Uskrsnoj svijeći. Nakon trećeg odgovora „Bogu hvala“ u crkvi se pali svijetlo. Slijedi Vazmeni hvalospjev a potom Služba riječi : Čitanje poslanica i evanđelja iz Starog zavjeta. Poslije svakog čitanja slijedi molitva i pripjevni psalam. Nakon posljednjeg čitanja upale se svijeće na oltaru a svećenik zapjeva s pukom Slavu uz zvonjenje svih zvona. Potom slijedi Krsna služba, molitva litanija Svih svetih, blagoslov vode, obnova krsnih obećanja. Svećenik prilazi oltaru i nastavlja Euharistijsko slavlje kao obično. Poslije završetka sv. Mise može se čestitati Uskrs. 

 

O B A V I J E S T I

Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje – srijeda, 23. 3. u 9 sati, prema posebnom dogovoru crkvu čiste i uređuju:
Tihana Vuković, Ana Šokčević, Bernardica i Jela Havrlišan

– Velika subota, 26. 3., prema posebnom dogovoru crkvu čiste i uređuju:
Katica Maleš, Manda Jurić, Marijana Tunuković, Darija Ančić i Zrinka Knežević

POZIV:Svećenik poziva vjernike da se jave radi dodatnog uređenja i čišćenja župne crkve poslije svake sv. Mise, od Cvjetnice do Velike subote. Također poziva sve iz Čajkovaca i Vrpolja za pomoć, u srijedu 23.3., na uređenju Božjeg Groba.

Čajkovci –Velika subota, 26. 3. , prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
Maja Miskrić, Marija Ćorluka, Zdenka Cindrić i Božica Miskrić
VELIKI TJEDAN – Tjedan muke Gospodnje
Nedjeljom Cvjetnicom ulazimo u Veliki tjedan. To je najbogatiji liturgijski tjedan u godini, a vrhunac mu je Sveto trodnevlje. Liturgijsko događanje po našim crkvama želi nas prenijeti na sva mjesta i u vrijeme gdje i kada je Isus proživljavao muku. Kao da kronološki slijedimo sve događaje koji su se zbivali s Isusom u njegovim posljednjim danima zemaljskog života. S Isusom hodamo gradom Jeruzalemom, najprije svečano i slavno, a onda tiho i jednostavno. S Isusom smo u Betaniji gdje se događa čudo pomazanje (ponedjeljak); pratimo Isusa i njegove učenike u mučnim događanjima: Juda smjera prema izdaji, Petar se hvali kako Ga nikada neće zatajiti (utorak i srijeda). S Isusom smo i na Veliki četvrtak u Jeruzalemu u dvorani Posljednje večere, a pranje nogu bi nas htjelo ponovo potaknuti i oduševiti za Isusovu novu zapovijed ljubavi. Tu zapovijed Isus pohranjuje u tajnu euharistije. Klanjanje nas potom smješta uz Isusa u agoniji Maslinskoga vrta. Veliki petak će nas voditi svojom kronikom muke križnog puta, od Pilata do novog groba u koji još nitko ne bijaše ukopan. A potom se čeka. Velika subota je dan molitve, dan tišine. Mi danas znamo da je najgore prošlo, mi znamo ono što preplašeni učenici još nisu znali, još im nije bilo jasno što se ustvari dogodilo, jer nisu znali da dolazi noć života, dolazi noć Uskrsnuća. Zato je u Velikom tjednu vrhunac događanja Vazmeno bdijenje, noć kada se veliča Kristovo uskrsnuće. Radi toga ostavimo si malo više vremena za obrede u Velikom tjednu, jer su neponovljivi, jer su jedinstveni, jer su bogati i lijepi. To su dani jedinstvene duhovne obnove za sve vjernike koji žele svoju vjeru svjesno i iskreno živjeti.

POZIV muškarcima iz Čajkovaca i Vrpolja da se prijave za ulogu apostola na OBREDU PRANJA NOGU, za vrijeme sv. Mise na Veliki četvrtak, u 18 sati.

Turnir „USKRSNE RADOSTI“
Poslije podnevne sv. Mise na USKRS održati će se u Vjeronaučnoj dvorani turnir u razbijanju (kvrcanju) uskrsnih jaja. Pozivamo djecu da se odazovu u što većem broju. Pobjednicima će se uručiti prikladne nagrade. Udruga “Katarina Zrinska“

 

Župni listić br. 267 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL267.pdf – 828kb)