Ž. OBAVIJESTI – 13.03.2016.

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 266 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL266.pdf – 951kb)

 

TEMATSKA MEDITACIJA

Scena je sasvim zorno i dobro predočena. Isus je u Jeruzalemu, u Hramu. On govori ljudima i veliko mnoštvo ga sluša. Najednom, iznenada, nastade kovitlac, nemir. Ljudi dovlače jednu ženu direktno pred Isusa. Optužba: ona je uhvaćena na djelu. Njezin prekršaj: preljub! Za takve u zakonu stoji: smrtna kazna kamenovanjem! Dakle, što ti kažeš? Ti nećeš biti protiv Mojsijeva zakona! Isus šuti. Piše nešto po tlu. Što? Mi ne znamo. To je jedino mjesto u evanđeljima gdje vidimo da Isus piše. Od njega nemamo nikakav spis ili pismeni sastavak, nego samo što su učenici pribilježili. Isus ne gleda uvis. Dok svi bulje u ženu i pokazuju na nju, Isus sagnut gleda u tlo. Bježi li on svojim pogledom od grijeha? Zar on ne želi povjerovati da je ona preljubnica? Budući mu tužitelji ne daju mira i pritišću ga, da bi trebao nešto reći, on se uspravi i kaže riječ koja do danas traje: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” Isus ne prikazuje preljub da bi bio nedužniji nego što jest. On ne kaže da to ne bi bio grijeh. On samo podsjeća tužitelje na njihove vlastite grijehe. Kamenujte vi nju kao što Mojsijev zakon propisuje! Ali trebate poći od sebe, tko je bez grijeha. Vi optužujete ženu da je počinila preljub. To je bez sumnje teški grijeh! Zar ti još nikada nisi pogriješio? Jedan za drugim stadoše odlaziti, počevši od starijih. Svatko je razumio Isusovu riječ. Svi su bili od nje pogođeni. Svi smo mi još i danas od toga pogođeni. Svakome od nas Isus postavlja pitanje: A ti, jesi li ti bez grijeha, koji pokazuješ na druge? Kod kaznenih djela mora djelovati pravosuđe. Žrtve zaslužuju svaki respekt i svaku pomoć. Na svima nama je da se udaramo u vlastita prsa. “I ja te ne osuđujem”, kaže Isus na kraju preljubnici. Idi sada, i započni novi život!

DUHOVNA MISAO

Potražite svakog dana, barem na kratko, mir u Bogu. Taj mir pomoći će vam da budete budni i mudri. Bez mudrosti i budnosti često ćemo bito gubitnici. S Bogom je moguće pobjeđivati kroz sve križeve koje moramo proći.     vlč. Sudac

 

VRPOLJE – raspored Sv. Misa i nakane

svIVanNepomukPonedjeljak, 14. 3. – – – – – (nema sv. Mise s narodom) Sv. Matilda, Miljana, Borislava, Borka, Paulina
Utorak, 15. 3.- – – (Križni put) – – – – – – – – – – 18:00 h Sv. Zaharija, p., sv. Longin, sv. Lujza M., Vjekoslava -† Mario Bogdanović; † Marko i Marija Gašpić, god. † Mara Ćorluka, god.
Srijeda, 16. 3. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -18:00 h Sv. Heribert, Euzebije, Tacijan, Smiljan, Veseljko
-† Ante Dragun, god.; na čast Kristove agonije
Četvrtak, 17. 3.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 18:00 h Sv. Patrik, sv. Gertruda, sv. Inocent T., Patricija
– † Josip Milić; † Ana i Ivan Galović, god.
Petak, 18. 3. – – (Križni put)- – – – – – – – – – – – – 18:00 h Sv. Ćiril Jeruzalamski, Ćiro, Cvjetan, Eduard, Edo – † Nikola Kvesić;† Anto, god. i Ruža Kukolj
Subota, 19. 3. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -11:00 h Sv. Josip zaručnik BDM, Josipa, Joso, Jozo
-11:00 h -† Anica, god. i Josip Zmaić; – † Ilija i Kaja Herceg; † Josip i Milka Brajković
CVJETNICA, 20. 3.- – – – – – – – – – – – 8:00 i 11:00 h
Sv. Ivan Nepomuk, Vladislav, Vlado, Vlatko
– 8:00 h – † Pavo i Ivka Pejić; † Ivica Komadina i pok. iz obitelji; † Marija, Alojz i Josip Kušić
-11:00 h –pro populo – Križni put u 10:30 h
– Pjevanje Muke Gospodnje – po evanđ. Luki –

ČAJKOVCI – raspored Sv. Misa i nakane

Subota 19. 3.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 9:30 h
Sv. Josip zaručnik BDM, Josipa, Joso, Jozo
CVJETNICA, 20. 3. – – – – – – – – – – – – – – – – – – 9:30 h
Sv. Ivan Nepomuk Sv. Ivan Nepomuk, Vladislav, Vlado, Vlatko

 

Župni listić br. 266 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL266.pdf – 951kb)

Čudotvorna molitva svetom Josipu

svJosipO sv. Josipe, tvoja je zaštita tako velika, tako jaka, tako izravna pred Božjom krunom; stavljam pred tebe sve svoje potrebe i želje. Sv. Josipe pomogni mi svojim snažnim zagovorom i izmoli za mene sve duhovne blagoslove kroz Isusa Krista, Gospodina našega, tako da, jer sam vezan o tvojoj Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu i štovanje Svevišnjem, Ocu našemu. Sv. Josipe divim ti se romatrajući Isusa kako spava na tvojim rukama. Molim te poljubi ga u moje ime i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kada udahnem posljednji uzdah.    Sveti Josipe moli za nas!

 

Bože moj, Bože moj, zašto sam Te ostavio?

Bože moj, Bože moj, zašto sam te ostavio i u borbi protiv svjetovnih prepreka u vlastitu snagu se pouzdao, zašto sam oslijepljen ohološću i pohlepom za sretnijim, pravednijim svijetom bez Tvoje pomoći težio, te na tom putu Tebe, dragi Oče u srcu izgubio?
Zašto na Tvoje Riječi ja sam zaboravio, Tvoju pomoć izbjegavao kako bih stvari na svoju ruku rješavao i popravio da meni bolje odgovaraju?
Zašto sam malovjeran bio i u mislima izbjegavao da čuješ vapaje moje molitve, misleći da mi ne trebaš, da mogu sam. Zašto nisam bio strpljiv i sve u Tvoje ruke predao.
Zašto Bože, Oče moj, ja sam se od Tebe udaljio, zašto mislim da nisi tu, da si me zaboravio, da me ne ljubiš, da moju molitvu ne slušaš i da me želiš vidjeti na podu slomljena.
I prije nego sam si ova pitanja postavio Ti si meni dragi Oče već odgovorio:
Rekao si mi da nijedan vapaj moje molitve nije zaboravljen, da si svaku moju suzu izbrojio, da me nisi zaboravio i da me nikada nećeš zaboraviti, jer sam Tvoj miljenik i da si siguran da ću Tvoje ime proslavljati.
Dopustio si da moja malodušnost bude izvor suza mojih, da bičuju me patnje, muke, da mi ružne misli glavu pune, da moja nestrpljivost za križ me prikuje a oholost moja da mi srce probode.
Bože, to si sve dopustio da se proslavi ime Tvoje i da se otvore oči moje, jer Tvoj Sin je umro da bi ja živio.
I sada sretan ponizno mogu reći; Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj, evo me, ja želim biti Tvoj. Evo Ti srce moje, predajem ga u ruke Tvoje, daj mi milost da vjera moja življe sja, da se Tvoja ljubav i milost proslavlja, da u svakom bratu i sestri mognem Krista prepoznati. Daj da djela moja budu odraz ljubavi
Tvoje, da misli moje ljubavlju vođene svako zlo nadvladaju, daj mi milost da ljubav budem, da ljubavlju izgaram i da ljubavlju svijet uljepšavam! Hvala Ti Bože što Ti mene nisi ostavio, a ja se kajem zbog moje slabe vjere i obećavam da Te više nikada neću ostaviti.

Darovi za crkve (nastavak)

181. Željka i Ilija Knežević…. .200 kn       185. Obitelj . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 kn
182. Janja Devčić . . . . . . . . . . .200 kn      186. Obitelj . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 kn
183. Angelina Šimičić . . . . . . . 200 kn      187. Ranka i Josip Ačaj . . . . . . . . .70 E
184. Nedjeljka Rosandić . . . . . .100 kn    188. Obitelj Vinka Stepića . . . . . .200 kn
                                                                                                            Hvala darovateljima!

 

Etnografska izložba korpica, salveta, pisanica i raznih predmeta – pod motom
„Od  C V J E T N I C E  do  U S K R S A“

Otvorenje izložbe je u Spomen galeriji Ivana Meštrovića u četvrtak, 17. ožujka 2016.
u 18:30 h. Autori izložbe su Marija Raguž i Tomislav Bašić. Ulaz slobodan!

 

OBAVIJESTI

Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje – subota, 19. ožujka 2016., prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
Anđelka Knežević, Ana Markotić, Dubravka Bašić i Terezija Damjanović
Čajkovci –subota, 19. ožujka 2016., prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
Anđa Gagulić, Marija Stojanović, Janja Sedlar i Kata Havrlišan

Dodjela mandata izvanrednim djeliteljima SVETE PRIČESTI
U duhu Izjava i odluka Druge biskupijske sinode, Nadbiskupijski ordinarijat dodjeljuje mandat izvanrednog djelitelja pričesti na tri godine:
Marici Begić, Ivici Božiću i Marici Perić
U ovom mandatu imaju ovlasti dijeliti svetu pričest za vrijeme euharistijskog slavlja
u župi Rođenje svetog Ivana Krstitelja Vrpolje.
                                                                                                 mons. Ivan Ćurić, generalni vikar

CVJETNICA – Nedjelja muke Gospodnje
Spomen na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem u našoj župi obilježit će se na podnevnoj sv. Misi blagoslovom maslinovih i palminih grančica izvan crkve, procesi- jom vjernika uz pjevanje pjesme „Židovska su djeca“ koja dočarava dobrodošlicu Gospodinu u Jeruzalem, te svečanim euharistijskim slavljem uz pjevanje Muke Gospodina Isusa Krista – po evanđ. Luki. Ukoliko vremenski uvjeti ne dozvole sve će se obaviti u crkvi. Milostinja sakupljena na Cvjetnicu u cijelosti namijenjena je za „Božji grob“ u Svetoj zemlji.

 

Poziv očevima prvopričesnika
pranjenoguŽupnik poziva očeve prvopričesnika iz Čajkovaca i Vrpolja da se prijave za uloge apostola na Veliki četvrtak kada se vrši Obred pranja nogu. Svakom ocu prvopričesnika bi trebala biti čast sudjelovati u tom svetom obredu i time pokazati svojoj djeci ži- vim primjerom da su privrženi Kristu i svojoj vjeri. Obred pranja nogu je na Veliki četvrtak za vrijeme me večernje svete Mise u 18 sati.

 

Firma RUNOLIST d.o.o. 16. ožujka 2016. obilježava 20 godina uspješnog poslovanja. Vlasniku firme gosp. Josipu Abramoviću, njegovoj obitelji i svim djelatnicima čestitamo godišnjicu i želimo im puno zdravlja, božjeg blagoslova i još uspješnije poslovanje.

 

Župni listić br. 266 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL266.pdf – 951kb)