Ž. OBAVIJESTI – 01. 05. 2016.

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 273 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL273.pdf – 983kb)

 

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA

 

Isus govori o tome što se događa, ako netko njega ljubi: “Moj otac će ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti”. O toj rečenici već 2000 godina govore kršćanski mistici. Za sve njih biti kršćanin nije prije svega pripadati izvanjski uz nekoga, nego tu je  unutarnje iskustvo. Oni su živjeli i doživljavali vjeru u Boga kao “unutarnje bivstvovanje” Božje, dolazak i ostanak Božji u njihovom životu. Ne više daleki, bezimeni Bog, anonimna sila, nego unutrašnji odnos. Ovdje je nauka duhovnih učitelja sasvim  jednodušna: Bog ne želi biti blizu samo nekolicini izabranih, nego svim ljudima. I on je tu također stvaran. Na nama je, primjećujemo li  njegovu blizinu ili je zbog površnosti, rastresenosti ne možemo primjetiti. Isus nam je dao dvije pomoći da njegovu prisutnost bolje upoznamo. Tu je najprije Duh Sveti. Isus ga naziva “Branitelj”; može se prevesti: “Zagovornik” ili “Tješitelj”. Što on čini? On uči! Ne glasno, ne tiho; ne s riječima, nego kroz iskustvo. Što on još čini? On podsjeća! On budi u nama sjećanje, osjećaj za ono, što nam je Bog govorio. Puno puta mora nas prodrmati, da bismo shvatili, što nam Bog želi poručiti. Duh Sveti većinom djeluje u tišini, bez puno buke. Drugo što Isus spominje, što nam pokazuje da budemo sigurni, jest, da nam je blizu, da u nama stanuje: njegov mir! “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem”. To nije mir “kao što  ga svijet daje”:  tobožnji mir, kompromisi, i prije svega “pusti me na miru!” Isusov mir ima drukčiji učinak. On je mir s Bogom, mir u Bogu, i stoga mir u srcu. Kako je utješno znati, da Bog želi stanovati u nama, i želi nam biti blizu. To iskustvo nije pridržano samo za neke. Ono je otvoreno za sve.

 

DUHOVNA MISAO

 

Jutarnja molitva: Dragi Bože, znam da nisam savršen, znam da se ponekad zaboravim pomoliti, znam da ponekad dovodim svoju vjeru u pitanje, znam da ponekad izgubim kontrolu nad sobom ……… ali hvala Ti što me voliš bezuvjetno i što mi daješ još jedan dan da počnem sve ispočetka.

 

VRPOLJE raspored  Sv. Misa i nakane 

                      

SVFLORIJANPonedjeljak, 2. 5. – – – – (nema sv. Mise s narodom)
Sv. Antonin, don Iljija Tomas, Boris, Felicije, 
 Utorak, 3. 5.- – (svibanjske pobožnosti)- – – 19:00 h  
Sv. Filip i Jakov, ap.,  Našašće svetog Križa     
† Ivo, Mara i pok. iz obitelji Meščić ;  
– † Slavko Perković, god.; za duše u čistilištu               
Srijeda, 4. 5.  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h  
Sv. Florijan, bl. Julijan, Silvije, Cvjetko, Cvjeta   
† Ilija Lušić, god.; † Marija Vlainić, god.                                                    
Četvrtak, 5. 5.- – – – – – – – – – – – – – – 11:00 i 19:00 h 
SPASOVO, Uzašašće Gospodinovo, Anđelko                                                 
 – 11:00 h – pro populo
19:00 h –  za zdravlje i sreću
Petak, 6. 5. – – – -(prvi petak)- – – – – – – – – – –19:00 h     
Dionizije, Izaije, Irenej, Mirna, Miroslav 
† Ivo Čančarević ; † Luca Pejić
Subota, 7. 5. – – -(prva subota)- – – – –  8:00 h  !!!!!!!       
Sv. Dujam- Duje, Gizela, Duško, Špiro
– † Ivica, Mara i Marko Komadina  
7. Vazmena nedjelja, 8. 5.- – – – – – – 8:00, 11:00 h
Marija posrednica milosti, Majčin dan, Arsen, Ida   
–  8:00 h – † Marko Perić, god. i pok. iz obitelji                                                   
-11:00 h –         PRVA SVETA PRIČEST

 

ČAJKOVCI raspored  Sv. Misa i nakane

 

Četvrtak, 5. 5. – – – (SPASOVO) – – – – – – – –  9:30 h  
Petak, 6. 5.  – – – (prvi petak) – – – – – – – – – – –  18:00 h
7. Vazmena nedjelja, 8. 5. – – – – – – – – – – – – 9:30 h  

 

Svibanjske pobožnosti

 

sVIBANJSKEPOBOZNOTIMjesec svibanj je posvećen našoj nebeskoj Majci. Isus je sa križa kazao: „evo ti Majke!“, uvijek je mislio na nas u svojoj ljubavi, a mi, zahvalna djeca Božja, mi je slijedimo kako ne bi zalutali na putu ovozemaljskog života. Slijedimo je u molitvama i pobožnostima, posebno kada se časti u svetoj krunici. I apostoli su bili okupljeni oko nje tada, kao i mi sada. Ona je naša zagovornica, po čijem zagovoru zadobivamo mnoge milosti kao ljubljena djeca Božja. Svibanjske pobožnosti počinju u utorak, 3. svibnja. Prije svetih Misa, od ponedjeljka do subote, našu nebesku Majku častiti ćemo moleći krunicu i litanije, te lijepim svibanjskim pjesmama.

 

Župni listić br. 273 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL273.pdf – 983kb)

 

Ne zaboravite djeco, sve se vraća!  (pismo stare majke)

 

mAJKADraga djeco, već danima gledam kroz prozor hoće li netko od vas posjetiti staru majku, ali kad dođe večer, a vas ne bude, uvijek nađem neko opravdanje zašto niste došli. Vjerojatno imate problema na poslu, morate paziti djecu,  možda je netko, nedaj Bože, bolestan. I tako se utješim u nadi da će slijedeći dan ipak netko  doći, i tako od dana do dana.  Ja razumijem da vi imate problema, a  znam da se uvijek teško živjelo. Ali prije je ipak bilo lakše. Nije se Bog zna što imalo ali je srce  bilo zadovoljno s onim što se imalo. Srce je prije bilo puno ljubavi iz koje se rađalo poštivanje ljudi. Otac je bio otac, majka–majka, a dijete–dijete, i znalo se tko  koga treba i mora slušati. A danas? Ne treba o tome ni pričati, jer sve se nekako okrenulo. Danas se sve više svijeta, a posebno mi stariji, umiva vlastitim suzama,  jer sreća je za neke samo pojam i san. Ako mene pitate djeco, ja već dugo, jako dugo nisam osjetila mrvu neke radosti i zadovoljstva. Dugo se nisam nasmijala onako od srca, kako se kaže „iz duše“. Međutim ja sam ipak dobro kad ste mi vi dobro. Neka ste vi meni živi i zdravi, i zadovoljni. Vi i vaša djeca. Ja znam da vi mene obiđete koliko možete i da mi pružite koliko možete. Dok gledam kroz prozor, pogled mi odluta ni sama ne znam kuda, a u stvari gledam i čekam ne bi li ugledala lice nekog od vas. Kad vas ugledam kao da me sunce obasja, ali na žalost jako rijetko me obasja. I kad me obasja to bude na kratko, jer vama se uvijek žuri, uvijek imate previše obaveza koje su važnije od vaše majke. Zapamtite djeco, ja se na vas radi toga ne ljutim, a znate li zašto? Zato što sam majka i što vas neizmjerno volim. Ali ipak trebali bi barem malo uzvratiti majčinoj ljubavi, jer nema ništa gorega, nema većeg siromaštva od usamljenosti i kad čovjek pomisli da nikome nije potreban. Dragi Bog nas je stvorio sve jednake, da budemo i djeca i roditelji. Da smo danas mladi a sutra stari. Da smo danas jaki a sutra slabi. Da smo danas zdravi a sutra tko zna. I da je pravda baš tu prisutna, jer i ja sam nekada bila mlada, jaka i poletna. I mene su moji roditelji tako čekali kao ja vas. Radi toga se još manje ljutim na vas, jer možda nisam bolje ni zaslužila. I danas me duša boli kad se sjetim koliko puta sam trebala i mogla obići moje stare roditelje, a nisam, imala sam uvijek nešto važnije. Zato draga djeco, ne govorim to radi sebe, obiđite svoju staru majku pa će i vas kad ostarite obići vaša djeca. Ne zaboravite djeco, sve se vraća!

 

Majčin dan – nedjelja, 8. svibnja

Ja nisam više mala da darujem ti cvijet, niti sam sasvim stasala da poklonim ti svijet. mAJCINdANZa tvoj dan mila mama kažem ti veliko hvala, za svaku riječ, osmjeh i dodir koji si meni dala. Svu nježnost tvoju, snagu i ljubav želim ti vratiti, jednog dana kad budem mogla sve sama shvatiti. Besane noći, zubiće prve… cijenit ću tad i sama, znat ću da ništa teže i ljepše nema već biti mama.

 

O B A V I J E S T I

 

Sakrament ženidbe
– u subotu, 7. svibnja 2016., u crkvi u Vrpolju, crkveni brak sklopit će:
                      ZVONIMIR MIROSAVLJEVIĆ i ANITA KULAŠ 
Čestitamo mladencima!        Čuvao ih dragi Bog u blagoslovljenom zajedništvu! 

 

Trodnevnica za Prvu svetu Pričest 
  1. dan – srijeda, 4. 5., 17 h – ISPOVIJED PRVOPRIČESNIKAvjeronauk
  2. dan – četvrtak, 5. 5., 17 h – ISPOVIJED RODITELJA
  3. dan – prvi petak, 6. 5., 19:30 h – KLANJANJE
– mali pjevački zbor  – proba,  subota …..  7. svibnja  u 17 h
– Muška pjevačka grupa – proba, nedjelja, 8. svibnja u 19 h 
– Mješoviti pjevački zbor – proba, petak .. 7. svibnja u 19 h

 

Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje subota, 7.svibvnja, po ustaljenom redu  crkvu čiste i uređuju: 
     Anđelka Knežević, Ana Markotić, Dubravka Bašić i Terezija Damjanović            
 Čajkovci subota, 7. travnja, po ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
    Olivera Novoselović, Silvija Miskrić, Snježa Miskrić i Ivanka Novoselović

 

Sveta Misa na groblju
U nedjelju, (DANAS), 1. svibnja , u 17 sati  vlč. Mato služi sv. Misu na groblju.

 

 Široko Polje – subota, 23. travnja 2016.

Vjernici

  
Veliki broj vjernika iz Vrpolja i Čajkovaca (više od 20 automobila), kao i veliki broj vjernika iz Širokog Polja i okolnih mjesta okupilo se na grobu  pok. preč. Đure. Poslije molitve za dušu pok. župnika pjevački zbor je otpjevao pjesmu „Samo Bog je ljubav moja“, potom je vlč. Mato služio sv. Misu zadušnicu u crkvi sv. Izidora u Širokom Polju uz pjevanje našeg Pjevačkog zbora.

 

Župni listić br. 273 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL273.pdf – 983kb)