Ž. OBAVIJESTI – 24.04.2016

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 272 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL272.pdf – 1Mb)

 

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA

SicutPaterMože li se ljubav  zapovijediti? Je li doista moguće nekoga ljubiti na zapovijed? S druge strane, može li se uopće učiniti neko djelo ljubavi, kao npr. nahraniti gladnoga, napojiti žednoga, po- hoditi bolesnika itd., a da prema osobi kojoj to činimo ne osjećamo nikakvu ljubav? Je li i tada takvo djelo doista dobro djelo, ili se trebamo prekoravati što činimo dobro samo naizvan, bez unu- tarnjeg osjećaja ljubavi? Isus svojim učenicima okupljenima oko stola posljednje večere, i to nakon što je iz blagovališta izišao učenik koji će ga izdati, govori o svojem proslavljenom jedinstvu s Bogom i daje im zapovijed da ljube jedni druge dodajući: kao što sam ja vas ljubio. Tim riječima Isus poučava svoje učenike o kakvoj je ljubavi riječ. To je ljubav koju im je on pokazao svojim primjerom. Stoga, uvijek kada njegovi učenici u budućnosti budu propovijedali o ljubavi trebaju se prisjetiti kako ih je Isus ljubio i kako im je o ljubavi propovijedao. Ljubite neprijatelje svoje. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima. Slušajući tu pouku o ljubavi postaje nam sasvim jasno da se ljubav o kojoj Isus govori zapravo i može jedino zapovjediti. Ljubav prema neprijateljima i zlostavljačima nije naravna ljubav. Ona nije sama po sebi razumljiva. Dok su s Isusom sjedili za stolom posljednje večere učenici još nisu sve razumjeli, ali događaj uskrsnuća donosi  novo svjetlo na svaku Isusovu riječ, pa tako i na njegovu zapovijed ljubavi. Koliko god u određenom prolaznom trenutku izgleda besmisleno ljubiti onako kako je Isus ljubio, jer ta ljubav neizbježno prolazi kroz patnju i smrt, ali u uskrsnuću postaje vidljiv njezin konačni plod, a to je vječni život  i punina života s Bogom.

 

DUHOVNA MISAO

Božja Riječ nam dolazi po Svetom pismu. Neka Duh Sveti prosvijetli naš razum i  otvori naše srce da odgovorimo na poruku Božje Riječi: da ljubimo svoje bližnje kao  samoga sebe i da se brinemo za braću i sestre u Kristu.   (sv. Ignacije) 

 

 VRPOLJE raspored  Sv. Misa i nakane

 

svmarkoPonedjeljak, 25. 4. – (blagoslov polja i žita) – –19:00 h Sv. Marko, evanđ., sv. Benedikt XII., papa, Maroje
– † Luka, Šima(ž) i Slavko Jurković                                                                                                
Utorak, 26. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h  Sv. Stanislav, sv. Montan i Maksima, Kleto, Višnja     
† Manda i Jakov Rakić                
  Srijeda, 27. 4.  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Ozana Kotorska, bl. Jakov Zadarski, Polion  
 –† Marija i Mate Rakić; † Adam Sočković, god. ;  † Danijel Vladić 
   Četvrtak, 28. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – –19:00 h    Sv. Petar Chanel, sv. Ljudevit M., sv. Hugo, Dada 
– † Ljubica Rendulić, god. i za pok. iz obitelji   –  na nakanu svetom Nikoli Taveliću
Petak, 29. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –19:00 h  Sv. Katarina Sijenska, Sever, Srećko, Robert
† Ante i Vinka Mandarić, god.                                                                                                                              
Subota, 30. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – 8:00 h  !!!!!!!   Sv. Pio V., papa, sv. Josip Cotollengo, Venancije
 – † Zvonimir-Leo Atlašević, god. i pok. iz obitelji                                                                                                                                                                                              
  1. Vazmena nedjelja, 1. 5.- –  8:00, 11:00 i 17:00 h     

svjosipISUSSv. Josip Radnik, sv. Jeremija, prorok, Sigmund  

 –  8:00 h – † Ivan Čančarević, god.;  na nakanu ; Jozo Knežević

  -11:00 h –pro populo; -17:00 h, sv. Misa na groblju
                                                 

 ČAJKOVCI raspored  Sv. Misa i nakane 

 Ponedjeljak, 25. 4.  – –(blagoslov polja i žita) – 18:00 h
 Sv. Marko, evanđ., sv. Benedikt XII., papa, Maroje
6. Vazmena nedjelja, 1. 5. – – – – – – – – – – – – 9:30

 

Molitva Sv. Josipu za domovinu

Sveti Josipe, glavaru svete Nazaretske obitelji i čuvaru  Crkve Božje, tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svome zaštitniku i tvom  je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod.  Brižni poočime Spasitelja svijeta i prečisti zaručniče Svete Djevice, povjeravamo ti sve obitelji hrvatskoga naroda da u  iskrenoj vjeri ispune svoje poslanje i da  budu  blagoslovljene u ljubavi,  miru i novom životu. U ovim  teškim vremenima  izmoli našem narodu i svim narodima svijeta  pravedan  mir u  ljubavi. Zagovaraj nas  pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu u Katoličkoj crkvi, hodajući zemljom čineći dobra djela. Amen.
Župni listić br. 272 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL272.pdf – 1Mb)
  

Ministrica Bernardica Juretić objavila je na Facebook-u slijedeću priču:

Vjeroučiteljica je ušla u razred i najavila učenicima, prvopričesnicima, da pišu kontrolni test, da se vidi koliko su spremni za Prvu pričest. Zadala im je dva pitanja: „Tko je Bog?“ i“Kako znate da Bog postoji ako ga nitko nikada nije vidio?“  Nakon dvadesetak  minuta djeca su učiteljici  predala odgovore. Sve ih je pročitala. Od 20 učenika 19 ih je slično odgovorila. Ponavljali su ono što ih je vjeroučiteljica naučila: Bog je naš Otac, naš Stvoritelj, stvorio je nebo i zemlju, more i sve što postoji. Manje-više svi su dgovorili zadovoljavajuće i mogli su pristupiti na Prvu pričest. Potom učiteljica prozove Luku, malog, sitnog dječaka i zamoli ga da izađe pred razred i da pročita svoje odgovore. Luka, u strahu da će se osramotiti i da će ga razred ismijati, te da neće ići na Prvu pričest, brizne u plač. Učiteljica ga ohrabri i on  jecajući počne čitati: „Bog  je poput šećera kojeg  mi mama svako jutro otopi u mlijeku za doručak. Ja ne vidim šećer u šalici ali, ako ga  mama slučajno zaboravi staviti, odmah osjetim njegov nedostatak. Eto, tako      i Bog  iako ga ne vidimo. Ako ga nema, naš život je gorak, bez ukusa.“  Veliki pljesak je odjeknuo učionicom, a učiteljica je pohvalila Luku za najljepši, orginalan, jednostavan i tako istinit odgovor. Potom je dodala: „Vidite djeco, ono što nas čini mudrima nije to što znamo puno stvari, nego da smo uvjereni da je Bog dio našega života.“ „Nemojmo zaboraviti dodavati ovaj ŠEĆER u naše živote!“ – napisala je ministrica Juretić na svom profilu.

 

      Moja baka blagosilja žita

Tiha nedjelja. Sunce. Žita se u polju zelene. Od kapele procesija ide na Lazine.
Treba žito blagoslovit, Bože pomozi!  Velečasnog boli noga…Mjesto njega je moja baka. U ime Božje, vodi i moli. Ja nosim križ okićeni, u sredini: zdesna mi baka, a slijeva Liza Šumarova.
Čuj moju baku:
      – Isuse blaga i ponizna srca! – Svi: – Učini srce naše po srcu svojem! Liza Šumarova svaku riječ kaže dva trenutka kasnije od svih.
Moje razmatranje:
Dobro bi bilo da je sada s nama i Toma Blažev. Isus bi se njemu smilovao i Toma ne bi morao psovati kao jučer, kad je u blatu zapao s drvima i tri puta opsovao, oslobodi Bože,…. ne smijem ni kazati šta.
Tada me prekinula moja baka:
       – od kuge, glada i vojske! – Svi: Oslobodi nas Gospodine!
 Moje drugo razmatranje:
 Zašto se baka nije molila Bogu da nas oslobodi vojske prije nego što je tata otišao u rat? Baš su želi žito na Lazinama kad se čulo: Mora se u rat! I on je otišao sa srpom kući da se spremi. Bog i moja baka, oni se jako vole: On bi sigurno čuo baku, jer se ona uvijek moli, i napamet i iz crnog molitvenika.
Sad ću baš da izbrojim korake, koliko treba da načinim s križem dok baka prevrne list u molitveniku.                                                                                                              Dragutin Tadijanović, 1935
                                                     

 

O B A V I J E S T I

 

Župna kateheza – vjeronauk                                                                                                              
– za prvopričesnike u subotu, 30. travnja u 16 sati u Vrpolju, (svi zajedno). vjeronaukBudući se bliže  termini Prve pričesti u Vrpolju i Čajkovcima, župnik će osim redovitih termina vjeronauka pozivati roditelje i prvopričesnike prema potrebi.
– mali pjevački zbor ima probu u subotu, 30. travnja u 17 sati.
– Muška pjevačka grupa – proba nedjelja, 1. svibnja u 19 sati. 
– Mješoviti pjevački zbor – proba, petak 29. travnja u 19 sati.
 
 Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje subota, 30. travnja, po ustaljenom redu  crkvu čiste i uređuju: 
       Katica Bošnjak, Ankica Marinić, Željka Katić i Marija Kulaš            
 Čajkovci subota, 30. travnja, po ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
    Maja Miskrić, Božica Miskrić, Marija Ćorluka i Zdenka Cindrić 

 

Blagoslov  žita i polja – „DA NAM POLJE RODI BOLJE“
U ponedjeljak, 25. travnja 2016., na blagdan sv. Marka, u Čajkovcima i Vrpolju za vrijeme svetih  Misa upriličiti  će se obred  blagoslova  žita i polja. Bog, zemlja i mi činimo jednu cjelinu. Molitvom za blagoslov naših polja i plodova mi zazivamo Božju blizinu našim poljima i nama, da naš rad bude plodonosan.
 Sveta Misa na groblju
U nedjelju, 1. svibnja 2016., u 17 sati vlč. Mato služit će sv. Misu na groblju.
 
Duhovne vježbe za žene i majke s djecom, 6. – 8. svibnja 2016.
Dom duhovne pomoći pri Samostanu sestara sv. Križa  u Đakovu organizira, između ostalihMajkaDijete sadržaja, i duhovne vježbe za žene i majke s djecom. To je jedna od rijetkih duhovnih vježbi toga tipa. Voditeljica vježbi je Katarina Ralbovsky, teologinja i odgojiteljica. Vježbe se održavaju u Đakovu, u kući „Betanija“, ul.Kralja Tomislava 29. Informacije i prijave na tel. 031/811794  i  099/5997552, kod gđe. Marije Mihaljević ili na tel. 031/801262     
PODSJETNIK:  Dekanatsko hodočašće u ALJMAŠ – Gospi od utočišta
Polazak autobusa je u subotu, 30. 4. 2016., u 8 sati ispred crkvi. U povratku posjet Osijeku. Povratak u Vrpolje oko 18 sati.
Župni listić br. 272 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL272.pdf – 1Mb)