Ž. OBAVIJESTI – 17. 04. 2016.

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 271 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL271.pdf – 1Mb)

NEDJELJNA BIBLIJSKA MISAO

Isusove su ovce one koje i slušaju njegov glas i idu za njim. Ono po čemu se prepoznaju nije, dakle, samo poznavanje nego i nasljedovanje Isusova glasa. To je ono što ujedinjuje čitavo Isusovo stado i to temeljno određenje jednako je za poziv svake Isusove ovce. Svaka pojedina ovca sluša glas svoga Pastira i svaka za sebe odlučuje hoće li se pridružiti stadu koje ide za Isusom ili će ići nekim drugim putem za nekim drugim pastirom. No, ona koja odluči ići za Isusom mora znati da ga ne može slijediti izvan njegova stada. Tako se u nasljedovanju Isusa očituje jedna otajstvena zbilja koja ima svoje korijene u njegovu odnosu s Ocem. Isus, Sin, od Oca je različit, ali isto tako i neodvojiv. Reći Isusove ovce isto je kao i reći Očeve ovce. Tako je to i sa različitošću duhovnog zvanja. Svatko tko sluša glas Pastira ima posebni poziv i mjesto unutar stada. Ta posebnost poziva očituje se od početka. Živeći zajedno s njime, slušajući što on govori, gledajući što on čini, i pogotovo imajući iskustvo susreta s uskrslim Isusom, oni na neki način postaju njegov glas koji ostatku stada prenosi riječ Života koji ne propada. Potrebno je moliti da takvih glasova u Crkvi nikada ne nestane, i, osobito, da takvi glasovi budu čisti. No, pri tome ne valja zaboraviti da je u različitosti službi i pozivâ svaka ovca bez razlike pozvana da sluša Isusov glas svojim ušima i da ide za njim svojim nogama. Zato je poziv svake ovce duhovan te je moleći za duhovna zvanja potrebno moliti i za to da se Duh Oca i Sina dade prepoznati na djelu u svakom čovjeku koji se naziva Kristovim.

DUHOVNA MISAO

Sveti Leopold nas ne poziva samo vjerovati da je Bog milosrdan, nego da je Njegovo milosrđe i naše pouzdanje u Njega jedini put oslobađanja od zla. Ne može se zlo nadvladati bez Božje pomoći, bez Kristova križa, i bez dara i snage Duha Svetoga. (kardinal Bozanić-na Euharistijskom slavlju u četvrtak 14. 4. 2016.)
     

VRPOLJE – raspored  Sv. Misa i nakane

SvJurajPonedjeljak, 18. 4. – – – – (nema sv. Mise s narodom) Sv. Apolonije, Hermogen, Eusebije, Roman
Utorak, 19. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Sv. Lav IX. papa, Ema, Vincencij, Rastislav,
– † Božo Bogdanović 
Srijeda, 20. 4.  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Sv. Agneza, Anicet, Marcelin, Janja, Dina, Berta
† Marija Anačić, god., ; † Ratomir Vukić 
Četvrtak, 21. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – -19:00 h Sv. Anzelmo, sv. Konrad, Silvije,
– † Antun, Jozo i Kata Olman 
Petak, 22. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -19:00 h Sv. Soter, sv. Kajo, sv. Leonida, sv. Teodor
† Ana i Dane Milović ; † Petar Sabelja  
Subota, 23. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – 8:00 h  !!!!!!! Sv. Juraj, sv. Adalbert, Đuka, Đuro, Đurđica, Jure
-† Đuro Čaklović ; †Ivan Milinović, god.; za duše u čistilištu

5.

Vazmena nedjelja,  24. 4.- – – – –  8:00 i  11:00 h Sv. Fidelis, Vjeran, Vjera, Melita
–  8:00 h – † Manda Devčić, god. 
-11:00h – pro populo

ČAJKOVCI – raspored  Sv. Misa i nakane 

Četvrtak, 21. 4. – – – – – – – – – – – – – – –  – – – – 18:00 h
5. Vazmena nedjelja, 24. 4.  – – – – – – – – –  – – 9:30 h
  

Dobri pastir, izvor ljubavi

Često osjećamo ostavljenost i usamljenost. Teško se pomiriti s činjenicom da više nikomu  nismo potrebni, niti da nas itko treba. Poruka o Dobrom pastiru  ipak glasi da ima netko tko želi svakome pružiti ruku, netko na koga uvijek možeš računati, taj netko je toliko zaljubljen u tebe da je spreman ponovo darivati svoj život  za tebe. Dao ga je jednom na križu na Kalvariji i dariva ga u sakramentalnoj tajni Euharistije, koja je znak  njegove ljubavi. Nitko ne može reći da je prepušten sam sebi, da je ostavljen i napušten od svih. Isus, Dobri pastir, daje svoj život svima koji su gladni ljubavi i života  vječnoga. Za Isusom  idu samo oni koji to žele. Isus je pastir koji nikoga ne tjera, ne prisiljava, nego ostavlja svakome slobodan izbor. Krist je gospodar a ne najamnik. Najamnik ne mari za stado, a Dobri pastir predvodi svoje stado i brine se za svaku ovcu. Svi  koji su u Isusovom  stadu  mogu  također biti Dobri pastiri. Posebno su svećenici  pozvani  da budu drugi Dobri pastir. Isus na svakog svećenika tijekom sakramenta svetog reda prenosi u sili Duha Svetoga punomoć svoje pastirske službe.
                                                                               (iz razmišljanja patera Areka Krasicki)

Tijelo Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu 

SVLBM
Hrvatska kapucinska provincija svetog Leopolda Bogdana Mandića, u povodu Godine milosrđa, organizirala je šestodnevno štovanje tijela drugog proglašenog hrvatskog sveca, sv. Leopolda Bogdana Mandića, kojeg je papa Franjo zajedno s p. Piom iz Pietrelcine proglasio zaštitnikom Godine milosrđa. U srijedu, 13. travnja 2016., u 17:15 sati tijelo sveca dočekala su zvona zagrebačke katedrale i tisuće vjernika ispred katedrale. Svečani doček i liturgiju predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Kad je tijelo uneseno u katedralu služena je  pjevana Večernja. Kardinal Bozanić  je tada posebno naglasio:“ nalazimo se oko tijela nama tako dragog svetog Leopolda, koji je u jednostavnosti i ljubavi nasljedovao Isusa i sebe prinio za spas bližnjih. On je sebe prinosio za spas ljudi koji su tražili oslobođenje od  zla  i koji su tražili mir što ga može  darovati samo Bog.“  Misno slavlje u 19 sati predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je oduševljeno uskliknuo:“Moj Bože, koje divno iskustvo – blizina sa svecem, i to Hrvatom koji je ljubio svoj narod!“  Molitveno bdijenje i mogućnost ispovijedi bilo je do ponoći. Vjernici u koloni, koja je sezala sve do Trga Bana Jelačića, strpljivo su se kretali do tijela jednog od najomiljenijih hrvatskih svetaca, kako bi mu se na kratko poklonili i pomolili. Svečevo tijelo bit će u katedrali do četvrtka (14. travnja), a potom će biti preneseno u kapucinsku crkvu sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi, gdje će biti do ponedjeljka (18. travnja). Drugog dana (četvrtak, 14. 4.) boravka tijela sv. Leopolda u katedrali kardinal Bozanić je služio Euharistijsko slavlje. U homiliji je posebno no naglasio:“Ovo je povijesni dan za grad Zagreb i za Hrvatsku. Ovo je dan velike milosti.“  
Župni listić br. 271 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL271.pdf – 1Mb)

                                        

      Z a h v a l a 

Hvala obitelji Mladena Zelića na darivanju 27 sadnica mladih tuja (čempresa) koje su posađene u crkvenom dvorištu. Hvala Marku Jukiću, Marinku Pinjuhu i Draženu Pavloviću na uklanjanju starih-osušenih čempresa i sadnji novih.

 

Papin poziv na prikupljanje pomoći za Ukrajinu

Sveti Otac je odredio da se 24. travnja skupljena milostinja namijeni potrebitima u Ukrajini. U našoj župi se 24. 4. prikuplja za Sjemenište, a 1.5. za Ukrajinu.

OBAVIJESTI

Župna kateheza – vjeronauk                                                                                                              
– za prvopričesnike u subotu, 23. travnja u 16 sati u Vrpolju, (svi zajedno). Budući se bliže  terminivjeronauk Prve pričesti u Vrpolju i Čajkovcima, župnik će osim redovitih termina vjeronauka  pozivati roditelje i prvopričesnike prema potrebi.
– mali pjevački zbor ima probu u subotu, 23. travnja u 17 sati.
– Muška pjevačka grupa – proba nedjelja, 24. travnja u 19 sati. 

 

 Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje – subota, 23. travnja, po ustaljenom redu  crkvu čiste i uređuju: 
             Anica Knežević, Josipa Ančić, Ivana i Marija Čaklović           
 Čajkovcisubota, 23. travnja, po ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
     Anđa Gagulić, Marija Stojanović, Janja Sedlar i Kata Havrlišan
     
Sv. Misa za pok. preč Đuru Kedveša u Širokom Polju   
ĐuroKedvešŽupnik i Pjevački zbor organiziraju sjećanje na pok. preč. Đuru. Na dan  sv. Jurja, u subotu, 23. travnja, vlč. Mato služiti će sv. Misu za  pok. preč.  Đuru  u Širokom Polju, uz pjevanje  Pjevačkog zbora.  Polazak iz Vrpolja je u 17 sati. Planira  se  prvo pohoditi grob pokojnog  prečasnog, gdje bi položili cvijeće i upalili  svijeću, te se pomolili za njegovu dušu i otpjevali  jednu  njemu dragu pjesmu.  Potom slijedi sv Misa u 18 sati. Nadbiskup je toga  dana odsutan, te se ne ide u Đakovo, pa se planira poslije sv. Mise zadržati u druženju s obitelji i prijateljima  pokojnog  preč. Đure. Pozivamo župljane da se pridruže. Putuje se osobnim automobilima.
 Akcija milodara za Sjemenište
U nedjelju, 24. travnja, prikupljena milostinja na sv. Misama u Vrpolju i Čajkovcima namijenjena je Sjemeništu naše Nadbiskupije. Sve tri sv. Mise služiti će preč. Mato Gašparović, ekonom Sjemeništa,  uz sudjelovanje bogoslova. Ove godine se ne  planiraju milodari u naturi (hrana i ostalo), pa stoga molimo vjernike da, ukoliko žele i mogu, u milostinju odvoje nešto više nego obično.

 

Dekanatsko hodočašće u ALJMAŠ – Gospi od utočišta – u subotu, 30. 4.
Polazak autobusa je u 8 sati ispred crkve. Cijena je 50 kn. U povratku posjet Osijeku. Povratak oko 18 sati. Prijave kod župnika.  

 

Župni listić br. 271 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL271.pdf – 1Mb)