Ž. OBAVIJESTI -10. 04. 2016.

crkvaVrpoljecrkvaCajkovcikipsvIvanaKrstitelja

 

 

 

 

 

 

 

 
Župni listić br. 270 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL270.pdf – 701kb)

 

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA

 

Život ide dalje…
A ipak je sve drukčije. Oni su u Jeruzalemu trećega dana našli prazan grob. I upravo su ga i sami vidjeli. I on je tražio da idu prema Galileji. Tamo će ga susresti. Kako će to ići dalje? Je li svemu kraj što su doživjeli s Isusom? Tu se događa nešto kao novi početak. Nakon bezuspješne noći ulova ribe apostoli ugledaše neznanca na obali. Bio je to Isus. Bacite mreže još jednom, govori im nepoznati s obale. Oni ga poslušaše i mreže se napuniše ribom da su ih jedva izvukli. A tada odlučujuće  pitanje. Isus ga postavlja Petru,  ali u biti ga postavlja i svakom kršćaninu: Ljubiš li me? Scena Ivanova evanđelja može nas ohrabriti, da svoje brige povjerimo Gospodinu. Bog nam se pokazuje. Mi možemo graditi na njemu. Ribe i njihov životni element voda simboliziraju u jednom takvom kontekstu sve što nas fizički, psihički i duhovno hrani. Uz jelo i piće nama ljudima isto tako treba:  ljubav, poštovanje, priznanje, zajedništvo, prijateljstvo, uspjeh, sigurnost i smisao. Biblijska scena pokazuje nam dalje, da puno puta treba novih, eventualno kreativnih rješenja, da bi se ta glad utažila. Pritom može put do cilja biti često puta sasvim blizu: Bacite mreže još jednom na desnu stranu lađe. U odnosu prema Isusu otvaraju se tada odlučujuće perspektive. On nas inspirira, da traženo nađemo i da se iznutra otvorimo njegovim poticajima. Njegova pomoć uvijek ponovno slijedi u liku drugih  ljudi po njihovoj dobronamjernoj potpori u riječi i djelu. Uronimo dakle u svoje brige. Mogu li ja, možemo li mi kao Petar jednostavno odgovoriti: Ti znaš sve. Ti znaš, da te ljubim? Samo se taj odgovor broji. Ne bi bilo zloupotreba u crkvenim ustanovama, po svećenicima, po odgojiteljima, a niti u obiteljima, ako bi taj odgovor bio pošten. Ako stvarno idemo Isusovim putem, tada se to ne bi događalo. To bi bio pravi novi početak. Uskrsnuće nakon Velikoga petka. Isus nas neće razočarati, pa nemojmo ni mi Njega.

 

DUHOVNA MISAO

Petar se tri puta odrekao Isusa, da bi kasnije shvatio što je učinio, te se iskreno  kroz gorki plač pokajao i dobio oproštenje. Koliko smo mi puta zatajili ili izdali Isusa? Jesmo li se pokajali i radi toga i tražili oproštenje? Juda je izdao Isusa, to je i priznao, ali se nije pokajao i nije tražio oproštenje pa je završio u vječnoj propasti.

 

VRPOLJE raspored  Sv. Misa i nakane
Ponedjeljak, 11. 4. – – – -(nema sv. Mise s narodom)  – Sv. Gema Galgoni, Filip, Radmila, Izak,
 Utorak, 12. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 19:00 h Sv. Julije papa, sv. Zenon, Davorka, Sofija,    
– † Luka, Šima(ž) i Slavko Jurković             
Srijeda, 13. 4.  – – – – – – – – – – – – – – – – – – 7:00 h ! ! !  Sv. Hermenegildo, Ida, Justin, Albert
-† Bara Madunić                                                                                              
Četvrtak, 14. 4.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – –19:00 h Sv. Benedikt Josip Labre, Tiburcije, Dunja, Maksim
– za pokojne iz obitelji Jurić; za zdravlje                                                                                      
Petak, 15. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –19:00 h Kresencije, Teodor, Bosiljka, Anastazija
-† Greta, Kata i Adolf  Tajmer    
Subota, 16. 4. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 8:00 h Sv. Bernardica Soubirus, Leonida, Julijana, Magno
-† Tomislav i Ivan Jurić, god.     
  1. Vazmena nedjelja, 17. 4.- – – – – 8:00 i  11:00 h
Nedjelja Dobrog pastira, sv. Inocent, sv. Rudolf,    
–  8:00 h – † Tomo Šimundić, god. pok. iz obitelji
-11:00 h –pro populo    

ČAJKOVCI raspored  Sv. Misa i nakane 

      
Četvrtak, 14. 4. – – – – – – – – – – – – – – –  – – – –18:00 h 
4. Vazmena nedjelja, 17. 4.  – – – – – – – – –  – – 9:30 h 

 

KRUNICA BOŽJEGA MILOSRĐA 

 

početak: Oče naš…, Zdravo Marijo…., Vjerovanje….
na velika zrna – jednom: Vječni Oče, prikazujemo ti tijelo i krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i ijeloga svijeta.
na mala zrnca – 10 puta zaziv: Po njegovoj  pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu! 
na kraju krunice doda se tri puta: Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu!
Zaključna molitva: O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor  milosrđa za nas, uzdam se u Tebe! Majko Marijo milosrđa, moli za nas! Sveta Faustina moli za nas!
Blaženi Mihael Sopoćko moli za nas! Sveti Josipe moli za nas! Isuse uzdam se u Tebe (3x)
Smiluj se nama i cijelomu svijetu, Gospodine!

 

Župni listić br. 270 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL270.pdf – 701kb)

 

P R E M I N U L A
† ANA  FUNARIĆ rođ. MIJIĆ 
(1955.)

Počivala u miru Božjem!
KRIZ

Bakina biblija  

      – Reci mi bako- zapita unuka, kakva je ono knjiga stara koja na polici stoji, iza vrata sobnog ormara? Kakvu to knjigu čuvaš? Dali u njoj neke tajne šute, dok iza stakla gledam korice crne i listove žute?
      – Baka se unuci smiješi. Polako ključeve vadi, a unuci se zjenice šire u očekivanju i nadi. Napokon je knjiga na stolu. Baka pažljivo prašinu briše. Drhte joj staračke ruke, zadržava dah i jedva diše.
       – Niz obraz joj suza kliznu dok bibliju staru lista, a onda se unuke sjeti koja u iščekivanju blista. I priča unuci baka: „ Ta knjiga je zaista stara. U samrtnom času svome, moja mi ju je dala mama. Iz nje mi je pričala najljepše priče, kada sam bila još sasvim mala. Iz te mi je knjige moja majka najbolje poduke dala.
       – U ovoj knjizi je Božja riječ. To mi je majka rekla. Ona mi je prva o Isusu pričala i kako je vječni život stekla.
       – One noći, kad je umirala, morala sam joj uz krevet sjesti. Tada mi je ovu knjigu dala i rekla: „ Vjeruj! Pa ćemo se opet sresti“! Jer samo ako budeš vjerovala i život svoj gradila na Stijeni, Isus će te kroz život voditi i dovesti k meni.
        – Ja ću biti kod Oca nebeskog, u Njegovoj krasoti i slavi. I ti ćeš k Njemu doći budeš li kršćanin pravi.“ Ja sam joj kazala:“ Majko! Pričaj mi o nebu više“!
       Ona mi je ovu bibliju dala i rekla:“Čitaj! U ovoj knjizi sve piše“!
        – Već dugo majke nema samo biblija njena stara, požutjelim listovima priča na polici starog ormara. Ja imam bibliju drugu iz koje svakog dana čitam. Kada mi je teško i ne znam dalje, kroz nju svog Gospoda za savjete pitam. 
        – Unuka je obrisala suze i upitala baku iz dubine srca svoga:“ Hoćeš li i ti meni bako svoju bibliju dati, kada pođeš kog dragoga Boga?“

 

                                                        Logo jubilarne Godine milosrđa

SicutPaterLogo jubilarne Godine milosrđa djelo je slovenskog isusovca i umjetnika p. Marka Rupnika.  U duhu gesla Milosrdni kao Otac (Lk 6,36), logo je svojevrsni sažetak teologije. Prikaz je to Sina koji na ramenima nosi izgubljenog  čovjeka Adama. Logo ukazuje na duboki način kako Dobri Pastir dodiruje tijelo čovječanstva s ljubavlju koja može promijeniti život. Krist, koji je uzeo ljudsku narav, ima oči usmjerene u čovjeka i tako im se spajaju pogledi (jedno oko je zajedničko). Tri boje u pozadini okružuju dva lika koja se kreću prema van, oni postaju postupno svjetliji te tako naznačuju da Krist iznosi čovječanstvo iz tame grijeha i smrti. Izlazak iz dubina tamnih boja govori o ljubavi Oca koji sve oprašta.

 

Dekanatsko hodočašće u ALJMAŠ – Gospi od utočišta

Kao što je već najavljeno, hodočašće se planira u subotu, 30. travnja 2016. Polazak autobusa je u 8 sati ispred crkve. Cijena je 50 kn. U povratku posjet Osijeku. Razgledanje Tvrđe, Franjevačke crkve i crkve sv. Mihaela i šetnja uz Dravu. Povratak oko 18 sati. Prijave kod župnika.

O B A V I J E S  T I

 

Župna kateheza – vjeronauk
za krizmanike župna kateheza se nastavlja na jesen, početkom školske godine.
– za prvopričesnike u subotu, 16. travnja u 16 sati u Vrpolju (Čajkovčani i Vrpoljčani zajedno).
– mali pjevački zbor ima probu u subotu, 16. travnja u 17 sati.
– Muška pjevačka grupa ima probu u nedjelju, 17. travnja u 19 sati. 

 

 Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje – subota, 16. travnja 2016., prema ustaljenom redu  crkvu čiste i uređuju: 
                      Ivana i Snježana Jelušić, Gordana i Terezija Cindrić        
 Čajkovcisubota, 16. travnja  2016., prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
                             Kristina Marić, Marina Čičak i Anica Čičak

                    

 Sv. Misa za pok. preč Đuru Kedveša u Širokom Polju   

Župnik i Pjevački zbor organiziraju sjećanje na pok. preč. Đuru. Na dan sv. Jurja, u subotu, 23. travnja, vlč. Mato služiti će sv. Misu u Širokom Polju,uz pjevanje Pjevačkog zbora.  Polazak iz Vrpolja je u 17 sati. Planira se prvo pohoditi grob pokojnog prečasnog gdje bi se pomolili za njegovu dušu i otpjevali jednu njemu dragu pjesmu. Potom slijedi sv Misa u 18 sati. Odmah poslije sv. Mise krenulo bi se u Đakovo  kod našeg nadbiskupa mons. Đure Hranića da mu ispred naše župe uputimo iskrene čestitke za Imendan. Putuje se osobnim automobilima. Pozivaju svi zainteresirani župljani da nam se pridruže.

 

 Akcija milodara za Sjemenište

U nedjelju, 24. travnja, prikupljena milostinja na sv. Misama u Vrpolju i Čajkovcima namijenjena je Sjemeništu naše Nadbiskupije. Sve tri sv. Mise služiti će preč. Mato Gašparović, ekonom Sjemeništa,  uz sudjelovanje bogoslova. Ove godine se ne planiraju milodari u naturi (hrana i ostalo), pa stoga molimo vjernike da, ukoliko žele i mogu, u milostinju odvoje nešto više nego obično.

 

ZVONIMIR KALIĆ – Promocija albuma i koncert duhovne glazbe 
zVONIMIRkALICPod geslom „Bog je velik u životu mom“  promocija i koncert održati će se u nedjelju, 17. travnja 2016. u Centru za kulturu u Đakovu, u 20sati. U programu će nastupiti gosti:  Adrijana Baković, Concordia Discors, Band AID Mreža Ribara, Band AID Glasnici, VIS Damjan i Zbor IMO Pectore. Glazbena pratnja: Band Noel i gosti , voditeljica:Lejdi Oreb
 
Župni listić br. 270 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL270.pdf – 701kb)