ŽUPNE OBAVIJESTI – 21. 02. 2016.

crkvaVrpoljekipsvIvanaKrstiteljacrkvaCajkovci

 

 

 

 

 

 

 

 

Župni listić br. 263 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL263.pdf – 1Mb)

 

TEMATSKA MEDITACIJA

Ako nas netko pita koji je religiozni smisao posta, ustvrdit ćemo da je kod onih koji pitaju često zbunjenost i neznanje. Pritom je post u svim religijama shvaćen kao važan sastavni dio religiozne prakse. Jesmo li mi kršćani zaboravili našu vlastitu tradiciju posta? Prije katolici nisu jeli meso kroz sve petke. SicutPaterDanas su ostali samo Pepelnica i Veliki petak kao strogi dani posta. Na “obične ” petke pozvani smo da osobno doprinesemo “žrtvi po- sta“ prema vlastitom izboru. To je dovelo do toga da je petak kao dan posta potpuno išćezao iz svijesti. Stoga će biti dug put da se ponovno otkrije smisao kršćanskog posta. Tko želi naći put, mora znati za cilj. Što je cilj kršćanskoga posta? Ne ograničavanje kalorija niti oduzimanje kilograma. Post treba osloboditi tijelo i dušu za susret s Bogom. Susret je cilj. Post je jedan od tri sredstva koja Biblija spominje: molitva, post, dati milostinju, a to znači pomoći siromasima. U današnjem Evanđelju divno je pokazan cilj puta: “preobraženje”! Što je tada učinjeno na gori Taboru u Galileji to treba i za nas postati zbiljsko. Bog se pokazao u Isusu. Božji sjaj na Isusovu licu! To je u biti smisao kršćanskoga posta: ponovno u nama osloboditi prostor za Boga. Postiti znači odreći se, svjesno i ciljano. Kršćanski post znači: svjesno i ciljano odreći se stvari koje opterećuju tijelo i dušu i čine nas neslobodnima. Isus je išao na goru moliti se. Ništa ne čini dušu slobodnijom i svjetlijom kao molitva. Zato je potrebno vrijeme tišine kao što ga je Isus tražio na gori i našao. Odricanje od puno jela, od konzumiranja televizije i kompjutora stvara prostor za susret s Bogom. Dijeljenje s onima koji su u nevolji oslobađa od privrženosti novcu. Učiti uz Isusa dobru kulturu posta: to daje novo zračenje.

Budi pravednik

Pravednik nosi u sebi ljubav i blagost. Ne mrzi. On se ne osvećuje. Oprašta nepravdu svojem bližnjemu. Oprašta svakome sve. Pravednik voli bližnjega. Dobar je prema svakome čovjeku. Oprašta krivicu. Ima strpljenje sa svakim. Prema dužnicima je samilostan. Oprašta više puta. Oprašta od srca. PRAVEDNIK JE MILOSRDAN!

 

VRPOLJE – raspored Sv. Misa i nakane

svDonatPonedjeljak, 22. 2. – – – – – – – – – – – (nema sv. Mise) Sv. Margareta Kortonska, Katedra sv. Petra, Izabela
Utorak, 23. 2.- -(Križni put)– – – – – – – – – –18:00 h Sv. Polikarp, Romana, Gvozden, Rafaela
– † Marijan, Anica, Jakob, Jozo i Ruža Zelić
Srijeda, 24. 2. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -18:00 h Sinerot, Montan, Modest, Goran, Lucije
-†Kata i Ivan Kadić i p. iz o.;Marija i Mirko Omazić
Četvrtak, 25. 2.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 18:00 h Sv. Donat Zadarski, biskup, Berislav, Hrvoje
– za pok. Alojza Kušića i pok. branitelje; na nakanu; na čast sv. Anti
Petak, 26. 2. – – – (Križni put)- – – – – – – – – — 18:00 h Sv. Aleksandar A., sv. Nestorije, Robert, Sandra
– † Đuro Olman i pok. iz obitelji; na nakanu
Subota, 27. 2.. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 18:00 h Sv. Gabrijel od Žalosne Gospe, Tugomir, Baldo
– † Ante Cindrić; † Ilija Kukolj
3. koriz. nedj. -bezimena- , 28. 2.- – 8:00 i 11:00 h
Sv.Julijan, sv. Roman, Teofil, Bogoljub, Vikica
– 8:00 h – † Antun Ćeh; † Petra(ž) i Mijo Gudelj;
† Dragica Ačaj
-11:00 h –pro populo – Križni put u 10:30 h

ČAJKOVCI – raspored Sv. Misa i nakane

Četvrtak, 25. 2.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 17:00 h Sv. Donat Zadarski, biskup
3. koriz. nedj.–bezimena- , 28. 2. – – – – – – — 9:30 h

 

Uđite na uska vrata!

Široka su vrata prostrana, kroz njih prolaziš bez problema, kao i prostran put. Mnogi koji idu kroz široka vrata odu u propast, jer ne moraju paziti da negdje ne zapnu. Nasuprot tome uska vrata i tijesan put vode u Život po Božjem nauku, zato je malo onih koji odabiru uski put, jer lakše je ne paziti, ne obazirati se na druge. Lakše je ići širokim putem negoli uskim, lakše je pronaći široka vrata negoli uska. Lakše je ići kuda većina ide negoli se osobno potruditi slušati glas Božji koji zove da ga slijedimo a koji je često suprotan glasu mase. Lakše je griješiti nego ne grije- šiti. Lakše je nedjeljom ne ići na svetu Misu nego ići. Lakše je ljenčariti nego se po- truditi i naći posao i raditi. Lakše je lagati nego govoriti istinu. Lakše je bludno gri- ješiti nego se boriti protiv napasti. Zato dragi brate i sestro korisnije je u samome početku ustati u borbu protiv napasti i grijeha i zajedno s Kristom izboriti pobjedu i tako ući kroz uska vrata koja vode u život dostojan kršćaninu.

 

Obilježavanje 200.- tog broja Župskog listića

Uredništvo Župskog listića, vlč. Mato Mićan, Mirko Marić, Željko Lukačević i ZL_200brojMiro Hrastović, sa zakašnjenjem obilježilo je 200.-ti broj, koji je izašao još 7. prosinca 2014. Obilježavanje je bilo planirano neposredno po izlasku jubilarnog broja, ali radi bolesti preč. Đure, osnivača listića, pomjeralo se u nadi da će prečasni ozdraviti. Nažalost umro je 3. srpnja 2015. Listići od broja 101 do 200 su uvezani u knjigu, identično kao i prethodnih 100 brojeva. Ovom prilikom uredništvo se od srca zahvaljuje svim župljanima, našim vjernim čitateljima, i obećavamo da će mo se truditi biti još bolji i zajedno s vama proslaviti i br. 300.

 

Župni listić br. 263 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL263.pdf – 1Mb)

 

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

solidarnostBIHPrema odluci HBK i ove godine se na treću korizmenu nedjjelju provodi akcija „Tjedan solidarnosti“. Moto ovogodišnje akcije je:“Budite svi jednodušni, puni suosjećanja i bratske ljubavi, milosrdni i ponizni“. Prikupljena sredstva biti će usmjerena osobama s posebnim potrebama, pomoć studentima i učenicima, za razne socijalne projekte u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući vam na dobroti koju ste iskazali u svim dosadašnjim akcijama za potrebne u Domovini i svijetu, a u nadi da će te se odazvati i na ovu akciju, od srca vas pozdravlja u Gospodinu:
mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog caritasa

 

KORIZMENA POSLANICA SLAVONSKIH BISKUPA

Hranic– siromaštvo i demografsko stanje u Slavoniji, SkvorcevicBaranji i Srijemu –
„.. Molimo Božji blagoslov da nam pomogne udružiti snage u nastojanju oko pomoći Slavoniji, Baranji i Srijemu, kako bi ovi dijelovi naše domovine ponovno postali poželjna mjesta stanovanja, gdje ljudi mogu živjeti od svoga rada, a bračni parovi u radosti prihvaćati dar živita“ Ovo su završne riječi poslanice dvaju biskupa. U nedjelju poslije sv Misa dijeliti će se poslanica. Pročitajte ju u cijelosti.

 

Tečajevi priprave za brak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Termini i rasporedi za Bračne tečajeve – Zaručničke tečajeve mogu se pogledati na web stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije, www.djos.hr

 

OBAVIJESTI

Župna kateheza – vjeronaukKateheza
Prvopričesnici : subota, 27. 2. , u Vrpolju, u 16 sati
Krizmanici: nedjelja, 28. 2. , u Vrpolju, u 12 sati
Dječji pjevački zbor: proba u subotu, 27. 2. u 17 sati
Čišćenje i uređenje crkve u VRPOLJU i ČAJKOVCIMA
Vrpolje – subota, 27. veljače 2016., prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
Ivana i Snježana Jelušić, Gordana i Terzija Cindrić
Čajkovci –subota, 27. veljače 2016., prema ustaljenom redu crkvu čiste i uređuju:
Olivera i Ivanka Novoselović, Silvija i Snježana Miskrić
Dekanatski susret članova Župnih ekonomskih vijeća i svećanika
„Suodgovorno zajedništvo i dijalog pripadaju samoj naravi i identitetu Crkve. U životu župne zajednice žive i ostvaruju se kroz kanonske strukture suodgovornosti, unutar djelovanja pastoralnog i ekonomskog vijeća…“ (Izjave i odluke Druge biskupijske sinode br. 573.)
Susret članova ŽEV i svećenika iz Đakovačkog i Velikokopaničkog dekanata održati će se u Velikoj dvorani Župe Svih Svetih u Đakovu, u ponedjeljak, 22. veljače 2016., s početkom u 19 sati.
Pozivamo članove ŽEV naše Župe da se jave vlč. Mati radi dogovora o odlasku!
Produljenje mandata članovima Župnih pastoralnih vijeća
Sadašnjim članovima ŽPV petogodišnji mandat istječe u ožujku ove godine. Budući da su nedavno bili izbori za ŽEV, a sada slijede susreti novoizabranih člano- va župnih ekonomskih vijeća, te radi Nadolazećih događanja i blagdana, uputno je da se izbori u našoj Nadbiskupiji za novi saziv ŽPV odgode do jeseni.


Jedanaesti nadbiskupijski križni put za mlade – subota, 12. ožujka 2016.

KPzaMladePoučeni dobrim iskustvima u posljednjih 10 godina uvidjeli smo da mladi rado prihvaćaju ovakve pobožnosti te smo sigurni da će i ove godine biti dobar odaziv. Ove godine križni put je na relaciji: Belišće – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac – Beli Manastir u dužini od cca 25 km. Molimo mlade da se prijave svojim župnicima do 7. ožujka kako bi se mogle pravovremeno izvršiti pripreme i da župnici mogu organizirati prijevoz autobusima. Dolazak i okupljanje je do 7:30 h u dvorištu Župe sv. Josipa Radnika u Belištu.
Nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih Filip Perković

 

Župni listić br. 263 u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje (ZL263.pdf – 1Mb)